sreda, 29. julij 2015

Mehanizmi, ki v kuhinji olajšajo organizacijo in delo

So takšni in drugačni mehanizmi. Vsi imajo nekaj plusov in minusov, ker pa gre za dražje elemente v kuhinji jih je smiselno smotrno in premišljeno izbrati, da bo kuhinja optimalno izkoriščena.


IZVLEČNE LEKARNIŠKE OMARICE

Srednje visoka lekarniška omarica
To so shrambni mehanizmi, ki so največ v uporabi. Dobijo se različnih višin in širin. Osnova je kovinsko ogrodje, na katerega je fiksirano po višini več košar. Te so običajno kovinske mrežne, s kovinskim mrežnim dnom, lahko pa je to tudi leseno ali stekleno. Nekateri lekarniški izvleki omogočajo prestavljanje košar po višini  ter njihovo odstranitev, druge imajo košare fiksne. Celotna kolona je običajno odstranljiva zaradi lažjega vzdrževanja (čiščenja) vendar to neveščim rokam odsvetujemo, saj je sama kolona težka in lahko pride do poškodb vodil.
Visoka lekarniška omarica




 
Izvlečne lekarniške omarice so pregledne, saj so košare vidne z obeh strani, primerne za shranjevanje živil. Za drobnejša pakiranja (pudingi, začimbe,...) so bolj primerne košare z lesenim ali steklenim dnom, da pakiranja ne padajo vmes med košarami. Nekateri v same košare to-namensko dajo manjše kartonaste ali plastične košarice.
Izvlek ima nekaj pomanjkljivosti: košare so težke, ko so polne, zlasti če potekajo po celi višini visoke omare, namreč vsakič je potrebno izvleči celoten izvlek. Večja kot je omara, težji bo izvlek. Zato je priporočljivo to upoštevati pri izbiri velikosti izvleka. Nekje do 30cm širine je še sprejemljiv in uporaben kot izvlek po celotni višini, širše mehanizme (40-60cm) pa se običajno uporablja nižje, visoke okoli 1,5m, tako da je prostor čim bolj izkoriščen, sam izvlek pa kljub polni zasedenosti ni pretežek.

NOTRANJI IZVLEČNI PREDALI


Kovinski izvlečni predal
Notranji predal
Obstajajo v različnih velikostih in oblikah. Leseni, kovinski s polnimi lesenimi ali kovinskimi ali steklenimi stranicami, mrežasti kovinski, s kovinskim mrežastim, steklenim ali lesenim dnom ter različne kombinacije. Nosilnost predalov je odvisna od materialov, iz katerih so narejeni, velikosti ter vodil. Lahko imajo počasno ali klasično zapiranje, delni ali popolni izvlek.


Kovinski izvlečni predali

Največkrat se uporabljajo kot nadomestek izvlečne lekarniške omarice. Njihova glavna prednost je, da vsakič odpremo le tistega točno enega določenega in ne rabimo izvleči celotne vsebine. Vsak predal je organiziran kot celota posebej, lahko so razporejeni po celi višini omarice simetrično ali se njihova razporeditev prilagaja glede na vsebino, ki bo v njem shranjena. Minus je nekoliko počasnejša uporaba, saj moramo najprej odpreti vrata omarice, da pridemo do predalov in vsebine.
 
Kombinacijo izvlečne lekarniške omarice in notranjih predalov predstavlja spodnji mehanizem. Sam mehanizem je razdeljen v dva dela, eden je pritrjen v vratca, drugi del se nahaja znotraj vratc. ko odpremo vrata, se notranji del pomakne navzven, tako da je vsebina lažje dosegljiva.

POLICE

Kotna omara s policami
Lesene, kovinske ali steklene. Klasične lesene poličke so pritrjene v stranico s pomočjo različnih nosilcev, od klasičnih plastičnih do takih s sistemom proti prevrnitvi, pri katerih je potrebno najprej premakniti vzvod, da se jih lahko odstrani. Glede na nosilce je tudi različna nosilnost polic.  

Kombinacija kovinski polic in izvlečnih košar
Steklene police so običajno narejene iz kaljenega stekla in se jih uporablja za omarice s steklenimi vratci zaradi estetskega vidika. Običajno imajo manjšo nosilnost kot lesene police.

Kovinske mrežaste police imajo največjo nosilnost, njihov velik plus je večja preglednost, saj skozi njih vidimo tudi na spodnje police, niso pa tako praktične za shranjevanje drobnejših stvari.
Običajno so police fiksne, lahko pa so tudi izvlečne. to je zlasti primerno pri policah, ki nosijo težje predmete ( različni strojčki), ker jih tako lažje poberemo dol in prenesemo na delovno površino.

VRTEČ KOVINSKI REGAL

Vrtljivi kovinski regal je nadgradnja lekarniške izvlečne omarice. Narejen je tako, da je fiksiran v dno in strop omarice, vmes med ogrodjem kovinske police, sam regal pa se zavrti, tako da ni potrebno celotne vsebine vleči ven iz omare, košare pa so dostopne iz vseh strani.
 
Zasede pa sam regal precej prostora, omarica je široka 90cm, zato je redko uporabljena rešitev v kuhinji. Nekaj pa k minusu prispeva tudi visoka cena samega mehanizma.
 


(C) Gros-Novak, d.o.o. Notranja oprema Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar