četrtek, 12. april 2012

KUHINJA V U



Kuhinja v U je pravzaprav najbolj idealna kuhinja, v kolikor ni prevelika ali premajhna. Tri glavne komponente, hladilnik, korito in kuhališče, ter vmesni delovni prostor so enakomerno porazdeljeni,  vse je na dosegu roke, shranjevalnega in delovnega prostora je dovolj. Na vsaki steni je ena delovna postaja in kuhar(ica) se zgolj vrti okoli svoje osi. Seveda v idealni kuhinji.

Rustikalna kuhinja Contea
Običajno se kuhinjo načrtuje tako, da en krak prevzame shranjevalni del s hladilnikom, na osrednjem je korito in na stranskem kuhališče. Iz te osnovne postavitve seveda izhaja cel kup različic.

V kolikor je kuhinja v U zelo velika ali razpotegnejna, je potrebno paziti, da so glavne delovne postaje dovolj blizu ena druge. Če je kuhinja zelo razpotegnjena, se glavno postavitev v črko U lahko dopolni z otokom, ki lahko prevzame tudi kuhališče ali korito, medtem ko je en del kuhinje posvečen izključno delovni in/ali shranjevalni površini.  
Pomankljivost kuhinje v U sta dve kotni omarici. Te so težje dosegljive in manj pregledne, razen če uporabimo kotne omarice z mehnizmi, ki pa lahko kuhinjo precej podražijo.

Kuhinja POLIS
Kuhinjo v U se lahko oblikuje tudi v obliki polotoka, ki popolno delovno okolje nagradi še z odprtostjo in druženjem. Majhen delovni krog se ohrani, kuhinj je pregledna, svetla in poleg kuhanja omogoča tudi komunikacijo z družino ali prijatelji, torej več kot samo pripravo hrane.

Kuhinja v U se projektira zlasti, ko je kuhinja ločen prostor in je jedilni del v sosednji sobi ali pa je predviden polotok. V kolikor mora miza stati v istem prostoru kot kuhinja, je potrebno sprejeti kompromise: kuhinja v L namesto v U, da se lahko umesti tudi mizo, ali neklasična postavitev mize, recimo kot podaljšek pulta.


(C) Gros-Novak, d.o.o. Studio kuhinj Gros-Novak www.gros-novak.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar